Dobrodošli na službenu stranicu Općine Zažablje

PROSLAVA 400 GODINA CRKVE U DOBRANJAMA: Svečanu misu predvodio mons. dr. Marin Barišić

11. rujna 2017.

Jučer je u Dorbanjama bilo svečano – uz proslavu Male Gospe obilježilo se 400 godina gradnje Crkve rođenja Blažene Djevice Marije. Svetu misu u 10 sati predvodio je mons. Marin Barišić koji je ovom prigodom u Dobranjama bio u pastirskom pohodu.

Crkva rođenja Blažene Djevice Marije, poznata kao i Crkva Male Gospe, sagradila se 1617. i jedna je od najstarijih neretvanskih sakralnih objekata koji su još u upotrebi. Značajna je i zbog stećaka koje se mogu vidjeti kraj nje, kao i zbog razbijenih stećaka ugrađenih u zidove prilikom gradnje crkve.

Dobranje je u 12. stoljeću pripadalo župi Žabsko koja je tada bila pod Stonskom biskupijom. U 14. stoljeću postaje dio župe Zažablje te je bila pod Trebinjskom biskupijom, a nakon završetka Kandijskog rata 1669. Dobranje je postalo zasebna župa. Međutim, Karlovačkim mirom 1699. godine preko Dobranjskog polja povučena je nova granice te je dio sela došao pod vlast Mletačke Republike, a veći dio je ostao pod turskom vlašću.

Makarski biskup Nikola Bijanković je početkom 18. stoljeća formirao posebnu župu za Dobranje, Vidonje i Slivno sa sjedištem župnika u Slivnu, no već 1720. je ustanovio samostalnu župu Vidonje i Dobranje sa sjedištem župnika u Vidonjama.

Dobranje je samostalnom župom ponovno proglasio makarski biskup Fabijan Blašković  postalo 1769. Nakon što se 1975. sagradila nova župna crkva Gospe Lurdske u Bijelom Viru, župa je dobila novi naziv Dobranje-Bijeli Vir.

Zadnja izmjena: 20. studenoga 2017.

Skip to content